Workshops en clinics

Inspiratie krijg je én geef je. Daarom op deze pagina niet alleen een beschrijving van de inspirerende workshops die Diederik organiseert, maar hier rechts ook een aantal links naar zijn eigen inspiratiebronnen. Inspiratie begint bij waarnemen. Loslaten wat je gewend bent te doen en ruimte creëren voor nieuwe inzichten. Oor krijgen voor je gevoel en dat middels spraak of geluid naar buiten brengen. Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Het is waar alles om draait, niet alleen in muziek, maar in alle communicatie tussen mensen. Als er in een orkest niet naar elkaar wordt geluisterd, wordt het een puinhoop. Vandaar dat Diederik naast workshops voor koperblazers en Hafabra ook bedrijfstrainingen en educatieve programma’s organiseert met muziek als uitgangspunt.


Koper Clinic

Een clinic voor koperblazers die hun techniek en studiemethoden spectaculair willen verbeteren. Ook uitermate geschikt als groepstraining voor kopersecties van Hafabra-orkesten en bigbands die in korte tijd een hoger niveau willen bereiken. Hoe kan het rendement van kostbare studietijd omhoog? Dat vertellen de professionele trompettisten Loet van der Lee en Diederik Ruisch. De clinic omvat een krachttrainingspakket voor de embouchure, ademhalingsoefeningen en een handleiding effectief studeren. Deelnemers gaan vooral veel zelf doen én ervaren. Daarna is thuisstudie nooit meer hetzelfde. Only perfect practice makes perfect.


Workshop lichte muziek voor Hafabra

Een workshop over de frasering, interpretatie en ritmische onderverdeling van lichte muziek. Van swingen als een baksteen naar swingen als Basie. Met zijn ervaring als dirigent van harmonie- en fanfareorkesten en big bands slaat Diederik Ruisch de brug van klassiek naar lichte muziek. Zelf is hij afgestudeerd jazztrompettist en speelt zowel klassieke en lichte muziek. Al jaren is hij vaste trompettist van de Holland Bigband. Met duidelijke uitleg en gerichte oefeningen laat hij musici het verschil tussen recht en swing spelen ervaren. En eenmaal geleerd is het net als fietsen.


Corporate Jazz

Wat te doen als afdelingen niet goed met elkaar communiceren of onderliggende conflicten het productieproces verstoren? Boek dan een training Corporate Jazz door Diederik Ruisch. Let maar eens op wat er gebeurt wanneer afdelingswerkers en leidinggevenden met elkaar gaan musiceren. Met zijn eigen Quintet laat Diederik zien hoe jazzimprovisatie werkt. Zelfs zonder bladmuziek spelen zij niet door elkaar, dus blijkbaar zijn er onderliggende principes. Die hebben alles te maken met ruimte en respect voor iedere stem. Op ongedwongen wijze leren cursisten hun eigen stem te vinden en die zonder wrijving samen te laten gaan met die van hun collega’s. Een bijzondere, verrijkende training die door ex-deelnemers hoog wordt gewaardeerd, o.l.v. van een empathisch en ervaren bandleider.


Jazzeducatie voor scholieren bovenbouw

Een interactieve workshop in het kader van de CKV-lessen om jongeren in aanraking te brengen met jazzmuziek en elkaars muzikale voorkeuren. Jazz heeft vele raakvlakken met hedendaagse muziek. Rode draad in de workshop is één song die in verschillende stijlen wordt gespeeld door een big band o.l.v. Diederik Ruisch. Langs een muzikale ladder daalt de band af naar het verleden: een tijdreis langs pop, rap/hiphop, fusion/funk, rhythm and blues, modern jazz, cool jazz, bebop en bigbandswing. Muziek is een taal die is ingebed in jongerencultuur en een ideaal middel om begrip en verbinding tussen cultuurgroepen tot stand te brengen. Door jazz toegankelijk te maken voor scholieren leren ze hun muzikale smaak te verbreden en hun eigen voorkeuren in een nieuw perspectief te plaatsen.


Coaching voor bands en ensembles

Doelgerichte tips voor beginnende en gevorderde muziekensembles van een ervaren beroepsmusicus en professioneel bandleider. Alles begint met naar elkaar luisteren. Door goed gebruik te maken van timing, frasering, ritmiek, dynamiek en samenspel wordt muziek krachtiger en meeslepender. Met zijn rijke ervaring in klassiek en jazz, educatieve kwaliteiten en een kritisch oor helpt Diederik Ruisch op doortastende wijze muziekgroepen hun eigen geluid te vinden of te perfectioneren.